Merhaba;
Cinsellik mutlu bir yetişkinlik yaşamının en önemli yapı taşlarından birisidir. Cinsel yaşantınızda ortaya çıkabilecek sıkıntılar hem kendi duygu durumunuzu hem de partnerinizle/eşinizle olan ilişkinizi olumsuz yönde etkileyebilecektir. Aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız bir uzmandan yardım almanız ve sorununuz daha fazla büyümeden çözüm yollarını araştırıp bir uzman eşliğinde sorunlarınızı çözmeye başlamanız yerinde olacaktır.
Kadınlarda sıklıkla görülen psikolojik temelli cinsel sorunlar şunlardır:
Vajinismus:
Kadın cinsel organlarından en önemlilerinden birisi olan vajina kaslardan oluşan tüp şeklinde bir yapıdır. Vajinanın ortalama uzunluğu 10 cm civarındadır ve içine bir şey girmediği sürece kapalı durumdadır. Vajinanın ilk üçte birlik kısmı uyarılmaya açıktır, daha derinleri genellikle hissizdir. Kadınlar özellikle vajinanın giriş kısmında bulunan kaslar üzerinde kontrol sahibi olabilmektedir. Normal ve sağlıklı bir cinsel ilişki esnasında bu kaslar gevşer, vajina genişler ve penisin içeriye kolaylıkla girmesini sağlar ve böylelikle cinsel ilişki kadın için zevk veren bir deneyime dönüşebilir. Ancak kimi durumlarda bu kasla gevşemez. Aksine, içeriye bir giriş söz konusu olduğunda temas anında bu kaslar sanki bir kramp girmiş gibi kasılırlar. Bu da cinsel ilişkiyi olanaksız hale getirir ve ağrıya neden olur. Bu duruma “vajinismus” adı verilmektedir
Vajinusmus psikolojik temelli bir rahatsızlıktır. Olası nedenleri şunlardır:
- Olumsuz cinsel deneyimler,
- Geçmişteki bir cinsel taciz ya da tecavüz girişimi,
- Yetersiz cinsel bilgiler,
- Cinsellikle ilgili yoğun kaygı ve korkular. Örneğin ilk gece korkusu ya da canım acıyacak endişesi,
- Hamilelik korkusu,
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik yoğun bir korku,
- Bekarete yüklenen abartılı ve takıntılı önem,
- Cinsellikle ilgili yanlış bilgiler ve inançlar vb…
Eğer siz de bu gibi sorunlar yaşıyorsanız vajinusmus söz konusu olabilir. Vajinismus cinsel terapilerle çözümlenebilmektedir. Terapi süresi altta yatan neden ya da nedenlere göre değişebilmektedir. Kimi zaman birkaç seans süresince verilen cinsel bilgilendirme de yeterli olabildiği gibi daha uzun süreli bilişsel davranışçı tedaviler de uygulanabilmektedir. Bu gibi durumlarda da tedavi süresi genellikle 8-10 seans civarındadır.
Eğer vajinusmusun altında yatan neden travmatik bir yaşantıysa EMDR (Göz Hareketleriye Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) terapisi uygulanmakta ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Cinsel İsteksizlik
İnsanlar zaman zaman cinsel isteksizlik duyabilirler. Bu kısa sürdüğü ve bireyi rahatsız etmediği sürece bir sorun olarak ele alınmaz. Ancak, uzun süren bir cinsel isteksizliğiniz varsa ve bu durum sizde belirgin bir rahatsızlığa neden oluyorsa cinsel terapi alarak bu sorunun üstesinden gelmeye çalışmak alınacak en doğru karar olacaktır. Cinsel isteksizlik durumunda gerçekleştirilecek tedavi cinsel isteksizliğin altında yatan nedenlere ve cinsel isteksizliğin türüne göre değişiklik göstermektedir. Terapistinizle işbirliği yapar ve sürece aktif olarak katılırsanız bu sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
Cinsel Uyarılma Bozukluğu (Kuruluk)
İnsan bedeninin cinsel uyaranlara karşı verdiği doğal tepkiler vardır. Kadında bunun en belirgin olanı vajina girişi ve vajinanın içerisinde gerçekleşen ıslanmadır (bilimsel ifadesiyle lubrikasyon). Böylelikle cinsel ilişki kolay gerçekleşebilir, herhangi bir tahriş meydana gelmez. Ancak kimi durumlarda, cinsel istek olmasına karşın ıslanma ya da buna benzer uyarılma belirtileri ortaya çıkmaz. Bu nedenle de cinsel ilişki kadın için ağrılı hatta olanaksız hale gelebilir. Cinsel isteksizlik durumu olmadığı için bu durum, bireye belirgin sıkıntı verir (eğer cinsel isteksizlik varsa ve bu nedenle kuruluk yaşanıyorsa bu durum bir cinsel uyarılma bozukluğu değil cinsel istek bozukluğudur). Bunun için ilk olarak bir kadın doğum uzmanına görünerek herhangi bir fiziksel sıkıntı olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer doktorunuz herhangi bir fiziksel sıkıntı olmadığını belirtirse yaşadığınız durumun altında psikolojik sebepler yatıyor demektir. Bilişsel – davranışçı terapi ve EMDR gibi yaklaşımlarla da desteklenen cinsel terapi süreciyle bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Orgazm Bozukluğu (Orgazm Olamama):
Orgazm, cinsel ilişki ya da mastürbasyon sırasında cinsel uyarımın belirli bir süre devam etmesi sonucunda gerçekleşen, yoğun bir zevk duygusu ile gerçekleşen cinsel boşalma durumudur. Ancak kadınlarda orgazm erkeklerinkinden biraz daha farklı bir yapıya sahiptir. Erkekle kadınlara oranla daha hızlı ve kolay orgazma ulaşabilmektedir ayrıca erkeklerin tek bir orgazm tetikleyicileri vardır: penisleri. Ancak kadınlar için orgazma ulaşmak daha zor olabilmektedir. Kadınların orgazm için tetikleyicileri kimi zaman klitoris kimi zaman da vajina olabilmektedir.
Her şeyden önce orgazm bir reflekstir. Uyarılma belirli bir düzeye ulaştığında orgazmdan sorumlu olan kaslar refleksif bir şekilde kasılmaya başlarlar ve orgazm gerçekleşir. Evet, orgazm bir reflekstir ve kimi refleksler gibi geliştirilebilirler. Bu nedenle orgazm kimi kadınlar için bir öğrenme sürecidir. Cinsel terapi bu öğrenme süreci içerisinde size önemli katkılar sağlar ve orgazm refleksinizi geliştirir, böylelikle de cinsel yaşam sizin için daha keyifli ve doyurucu bir hale gelir.
DENİZ PSİKOLOJİ
Psikolojik Danışma Merkezi