Fobi, bireyim çeşitli nesneler ya da durumlar karşısında gösterdiği, yüksek düzeyli, yoğun ve zorlayıcı korkulardır. Birey korktuğu durum ya da nesneyle karşılaştığında yoğun kaygı hisseder, çarpıntı, kaşıntı ya da yanma hissi, titreme, terleme, nefes darlığı, yutkunma güçlüğü, mide bulantısı, bayılma gibi fiziksel belirtiler de bu kaygıya eşlik eder.

Sıklıkla karşılaşılan fobiler şu şekilde sıralanabilir: böcek, kedi, köpek, kan, yükseklik, asansör, uçak, kapalı alan, kalabalık, sivri cisim, diş hekimi, hastane, sürüngen, su/yüzme, fare vs. Bunlara ek olarak bireyin tanımadığı isanlara ya da başkaları tarafından gözlemlenme olasılığına maruz kaldığı durumlarda görülen sosyal fobi vardır.

Kimi zaman fobiler bireyin yaşamını şiddetli şekilde engelleyebilir. Örneğin kedi fobisi olan birisi evden bile çıkmakta zorlanabilir. Her ne kadar bireye bu korkular sanki hiçbir şekilde geçmezmiş gibi gelse de fobiler,  psikoterapi yardımıya kolaylıkla giderilebilmektedir. Özellikle bilişsel-davranışçı terapi ve EMDR fobi tedavisinde oldukça etkili terapi yaklaşımlarıdır. Bilişsel davranışçı terapi ve EMDR hakkında bilgi almak için makalelerimize buradan göz atabilirsiniz.

 

DENİZ PSİKOLOJİ

Psikolojik Danışma Merkezi

Yol Tarifi